ΑΓΓΕΙΑΚΑ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΑ

Home / ΑΓΓΕΙΑΚΑ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΑ

Εγκεφαλικό είναι το επεισόδιο όπου ένα μέρος του εγκεφάλου δεν αιματώνεται και τα εγκεφαλικά κύτταρα δε παίρνουν το οξυγόνο που χρειάζονται με αποτέλεσμα να πεθαίνουν. Το εγκεφαλικό μπορεί να είναι ήπιας μορφής (ελαφρύ) ή πολύ σοβαρό. Βάσει αυτού τα αποτελέσματα μετά από ένα εγκεφαλικό μπορεί να είναι προσωρινά ή μόνιμα. Παρατηρείται ότι το 1/6 των ανθρώπων στη ζωή τους, παθαίνουν εγκεφαλικό επεισόδιο.

Τα αγγειακά εγκεφαλικά χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες: 1. Ισχαιμικό Εγκεφαλικό Επεισόδιο, 2. Παροδικό Ισχαιμικό Εγκεφαλικό Επεισόδιο, 3. Αιμορραγικό Εγκεφαλικό Επεισόδιο.

  1. Ισχαιμικό Εγκεφαλικό Επεισόδιο: Το ισχαιμικό εγκεφαλικό είναι το 85% των περιπτώσεων και συμβαίνει όταν παύει να περνάει αίμα και οξυγόνο σε ένα μέρος του εγκεφάλου λόγω απόφραξης ή στένωσης αρτηριών. Χωρίς αίμα και οξυγόνο τα κύτταρα του εγκεφάλου πεθαίνουν.
  2. Παροδικό Ισχαιμικό Εγκεφαλικό Επεισόδιο: Το παροδικό επεισόδιο προμηνύει ισχαιμικό επεισόδιο μελλοντικά. Προκαλείται από τη μείωση του αίματος στα μέρη του εγκεφάλου, αλλά η διάρκεια του είναι προσωρινή.
  3. Αιμορραγικό Εγκεφαλικό Επεισόδιο: Αιμορραγικό επεισόδιο σημαίνει εγκεφαλική αιμορραγία. Ένα αγγείο εντός ή εκτός του εγκεφάλου ρήγνυται με αποτέλεσμα το αίμα να διαφεύγει στο εσωτερικό του κρανίου και να προκαλεί αιμάτωμα.

Λόγοι που προκαλούν εγκεφαλικό: Υπέρταση, ιστορικό παροδικών ισχαιμικών επεισοδίων, διαβήτης, χοληστερίνη, κάπνισμα, κατάχρηση ουσιών  κ.α.